Kyselinotvorné potraviny
-
Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce,
-
maso hovězí, vepřové, králičí, kapří, slaneček,
-
ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, burské oříšky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy,
-
uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy, pomeranče, mandarinky…
Zásadotvorné a neutrální potraviny
-
Ananas, artyčoky, aspik
-
Bambusové klíčky, banány, borůvky, brokolice, broskve (čerstvé), bryndza, bylinkové čaje
-
Celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice
-
Čaj (zelený), černý kořen, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek,
-
Dýně,
-
Fazole, fenykl,
-
Grahamový chléb, grapefruit,
-
Hlávkové zelí, hrášek (čerstvý),hrušky, husí prsa,
-
Chřest,
-
Jablečná přírodní šťáva, jablečná dřeň, jablečné víno, jablečný koláč, jablko, jáhly, jahody, jogurt
-
Kapusta, kapusta kadeřávek, kapusta růžičková, kdoule, kedlubny, knackebrott, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kysané zelí
-
Ledový salát, lněná semínka, maliny, máslo, meloun medový, meloun, meruňky, minerální voda neperlivá, mirabelky, mléko (1,5 – 3,5 % tuku), mrkev,
-
Nektarinky
-
Okurky, ořechy, ostružiny, oliv. olej
-
Petržel, platýz, podmáslí, pórek, rajčata, rýže
-
Ředkev, ředkvičky, řeřicha
-
Slepice (pečená i vařená), sójové klíčky, srnčí kýta,
-
Šípky, špenát, šťáva z kyselého zelí, švestky
-
Telecí filé, telecí stehno, treska, třešně,
-
Ústřice
-
Želatina, žitná mouka, žitný chléb